Nyttige verktøy for lenke-analyse

Søkemotorene har en rekke metoder for å avgjøre hvor høyt f.eks en matblogg skal komme på resultatlisten når noen søker etter «middag» og «oppskrift». Det er IKKE nok at du har blogget om både middager og lagt ut et hav av oppskrifter!

For å demonstrere at din nettside er mer populær enn konkurrerende nettsider som kanskje skriver omtrent om akkurat det samme så deg, så må du overbevise søkerobotene om at DIN side er den mest populære! Hvordan oppnå dette..? Ved å ha mange andre, mest mulig relevante, nettsider som linker videre til din side.

Gjensidige linker mellom din og andres nettsider

Du kan komme veldig langt med å alliere deg med andre nettsider som sammenfaller med innholdet på din egen side, uten at dere konkurrerer direkte. La oss fortsette med en matblogg som eksempel:
Du legger kanskje ut noen delikate bilder og en appetitt-vekkende oppskrift på hvordan steke biff perfekt til middag. Som garnityr anbefaler du f.eks økologiske poteter og andre grønnsaker fra Huttiheita-fjellgården som driver gårdsutsalg av kortreist mat. Leserne dine kan trykke på linken din og komme til hjemmesiden til Huttiheita og der lese mer om de økologiske grønnsakenes fortreffeligheter. Ja, kanskje Huttiheita endog har både egen kvegbiffer og lammekoteletter for salg også..??
Videre anbefaler du en god rødvin til biffmiddagen du har presentert på bloggen din. Hvordan velge en god og passende vin fra Polet? Jo, du tipser bloggleserne dine om at de f.eks kan få gode vinanbefalinger fra denne hjemmesiden til vinsmaker sånn-og-sånn. Trykker leserne dine på lenken din, kommer de til vinbloggen du nettopp anbefalte.
Deretter kommer det viktigste: du kontakter denne bondegården og vinspesialisten og presenterer deg selv og matbloggen din. Vis til at DU allerede har lenket videre til deres hjemmeside. Kunne ikke de til gjengjeld lenke tilbake til deg og DIN nettside..??
Veldig ofte får du napp på denne måten! Hvis ikke – bare endre anbefalingen din til en annen og konkurrerende side til den gården/ vinbloggeren som var kjipe og ikke ville tipse sine egne lesere om DIN relevante matblogg! Det finnes uendelige alternativer å velge mellom der ute på nettet, så du går nok aldri tom for lenke-partnere…

Fjern «døde» linker fra siden din

Et av tilleggene vi anbefaler deg å kjøre i WordPress, er et som heter Broken Link Checker. Dette tillegget går som en evighetsmaskin i bakgrunnen og sjekker om og om igjen at alle linkene du har oppgitt på nettsiden din til andre nettsteder, faktisk fortsatt virker og er operative!
For det første virker du uproff og overhode ikke oppdatert om du bokstavelig talt oppgir en «missing link». For det andre irriterer dette leserne dine og reduserer oppfatningen deres av hvor profesjonell og kvalitetssikker resten av teksten din er. For det tredje vil «døde» linker fra din side til andre nettsider som ikke lenger er oppe og gå, gjøre at Google og andre søkemotorer straffer deg med å gi din nettside lavere ranking pga uaktuelle linker.
Men for at du selv skal slippe å sjekke alle linkene dine manuelt med jevne mellomrom: kjør slike hjelpe-tillegg som f.eks Broken Link Checker for sikkerhets skyld!

Dropp «jukse-løsninger»

For bare få år siden var det vanlig å ty til lettvint juks for å manipulere søkemotorene til å tro nettsiden din hadde mange, ekte inngående linker fra andre, relevante nettsteder. Reinspikka lenkefarmer og lenkebytte-programmer var populære å bruke for å generere voldsomme volum av tilsynelatende reelle linker til nettsiden din.
Nå har de store aktørene som Google og Bing for lengst gjennomskuet denne strategien og lagt inn sperrer og korrigeringer i søkeverktøyene sine. I beste fall ignorerer de alle linkene dine om du likevel bruker juksehjelp. I verste fall dropper de din side helt bevisst helt til bunns av søkeresultatene!
Gjør derfor deg selv og siden din en STOR tjeneste: dropp lettvinte snarveier og bygg opp kvalitet i alle ledd først som sist! Ja, for du vil vel helst at nettsiden din skal ha relevans og annerkjennelse i lang tid fremover..?