Søkemotor-optimalisering for alle

Her er noen tips og triks som kan få nettsiden din til å komme opp høyere på Google søk – og hos andre søkemotorer på nettet.

Poenget med å skrive noe på nettet, er å bli lest av andre. Når du lager din egen blogg eller annen type hjemmeside, er det et par enkle grep du kan ta for å skille deg ut i forhold til kanskje tusener av andre – og konkurrerende – sider med lignende innhold som du har.

Linker som viser til nettsiden din

Når vi sier linker som viser til nettsiden din mener vi antallet linker som viser til en eller annen seksjon på nettsiden din. For eksempel så har en nettbutikk med 1000 produkter flere linker som viser til nettsiden sin enn det en blogg med to innlegg har. Jo flere linker som viser til nettsiden din, jo høyere rangerer søkemotorer som Google nettsiden din i søkeresultatene sine.

Viktige nøkkelord

Jo flere viktigere nøkkelord som er med på nettsiden din, jo bedre. La oss f.eks tenke oss at du har en blogg hvor du skriver om mat.
En dag lager du et innlegg hvor du skriver om pizza. Jo flere ganger du nevner ordet pizza i det innlegget, jo høyere opp på en søkemotors resultater kommer siden din når noen søker på ordet pizza.
Nøkkelordet bør helstforekomme allerede i overskriften, eller i hvert fall i det første avsnittet.I tillegg til å gjentas flere ganger senere i teksten.

Gjør nettsiden mobil vennlig

De fleste bruker nå telefonene sine mer enn pc-ene sine til å lese fra nettet. Dette gjelder også når det kommer til søking på internett.
Hvis du gjør nettsiden din mobilvennlig, det vil si at du gjør nettsiden din lett å lese på den lille skjermen til en smarttelefon, så vil Google plassere nettsiden din betydelig høyere på søkeresultatene sine. I tillegg vil jo nettsiden din være mer attraktiv for de som helst leser på mobilene sine, og det er jo bare positivt.

Ha et bra design

Om du har et bra design på nettsiden din, så vil Google og Bing bevisst plassere den høyere på søkeresultatene. I tillegg vil nettsiden din også få mer trafikk;folk som besøker nettsiden din vil huske det som en behagelig opplevelse, og de vil gjerne komme tilbake. Gjentatt trafikk fra brukere = høyere rangering hos søkemotorene.

Optimaliser nettsiden din

Pass på at nettsiden din er optimalisert. Det vil si at den ikke bruke lang tid på å lastes opp på skjermen, og at den ikke er treig når leseren vil bevege seg omkring i innholdet ditt.
Hvis nettsiden din er treig vil søkemotorer som Google plassere den mye lavere enn andre raskere nettsider.Om du vil komme høyt opp på søkeresultatene er det viktig å ha nettsiden din optimalisert. De besøkende som kommer innom nettsiden vil også mye heller komme tilbake til en nettside som er kjapp, godt lesbarog brukervennlig.

 Ikke bruk Flash

Mange som er nybegynnere bruker gjerne Adobe Flash Player når de designer hjemmesiden sin. Det er billig og lett å bruke, men søkemotorer som f.eks Google liker det slett ikke!!
Hold deg langt unna Flash, siden søkemotorene plasserer nettsider med Flash Player betydelig lavere på søkeresultatlisten sin enn nettsider uten.

Historikk lønner seg

Dette er ikke akkurat et triks, men det er fint å vite. Jo eldre din nettside er, jo høyere opp kommer den. Dette betyr jo ikke at nettsider fra 90-tallet kommer opp øverst på Yahoos søkeresultater, men en nettside som ble laget for ett år siden kommer ofte opp høyere enn en nettside som ble laget i går.

Oppdater nettsiden jevnlig

Dette er kanskje unødvendig å nevne, men det er viktig: oppdater nettsiden din jevnlig!
Hvis du ikke oppdaterer nettsiden din over lengre tid, så vil den falle betydelig på Googles søkeresultater. Det hjelper ikke å ha en flott hjemmeside med lang historikk, om det aldri skjer noe på siden din!
Oppdateringene trenger ikke være store; bare legg til et nytt produkt hvis du har en nettbutikk, eller skriv et nytt innlegg hvis du har en blogg. Når vi sier jevnlig så mener vi minst en eller to ganger i uken.