Her finner du gratis bilder og illustrasjoner

Et bilde forteller mer enn 1.000 ord, heter det i et gammelt ordtak. Det er mye sannhet i dette! Uansett hva slags hjemmeside du lager, gjør du den mer leservennlig ved å inkludere illustrasjoner.

Bruk dine egne bilder til å bryte opp ensformigheten i teksten – eller følg våre enkle tips nedenfor til hvordan du kan hente gratis bilder på internett til å krydre hjemmesiden din.

Bruk Google

Den enkleste måten å finne frem bilder som er gratis, og som du kan fritt bruke, er å ta et spesialsøk på Google. Du søker etter det du vil ha bilde av under Google Bilde seksjonen, deretter klikker du på ”Innstillinger for søket”. Der kan man velge mellom ulike lisenser, og så lenge du driver en kommersiell nettside så fungerer lisensene ”Merket for gjenbruk” og ”Merket for gjenbruk, med endring” utmerket. Bilder som du finner på sistnevnte kan man fritt redigere og endre på slik man vil, for eksempel legge på tekst eller skifte på fargene.
Når man søker på denne måten, har søkemotoren Google allerede gått gjennom de aller fleste nettstedene med gratisbilder. For å være helt sikker, er det lurt å gå inn på nettsiden bildet ligger på. Her står det gjerne detaljert hvordan man kan, og ikke kan, bruke bildet.
De fleste gratisbildene du finner på nett er under en Creative Commons-lisens, men husk at disse kommer i mange varianter, og at det alltid er lurt å sjekke hvilke regler som gjelder for akkurat det bildet du skal bruke.Det er f.eksofte vanlig å kreditere fotografen når man bruker bildet.

Andre nettsteder

Det finnes også en hel rekke andre nettsider fulle av gratisbilder som man kan bruke, hvor den største er Wikimedia Commons. Der er det over 29 millioner forskjellige bilder man kan bruke, og det er også her Wikipedia får flesteparten av bildene sine fra. Det kan være krøklete å navigere rundt på denne siden, men med litt tålmodighet finner man som oftest det bildet man er ute etter.
En annen stor nettside med gratisbilder er Flickr. Her er det et ekstremt antall mennesker som laster opp bilder, både profesjonelle og amatører. Dessverre så er bare et lite antall av disse bildene gratis å bruke, og på samme måte som Google så må man avgrense søket hvis man vil finne det riktige bildet.
For å filtrere på Flickr, søker du bare etter det du vil ha bilde av, og deretter klikker du på ”Anylicence”. Denne skifter du da til ”Commercial use& mods allowed” eller ”Commercial use”, og vipps så har du plutselig haugevis med gratisbilder som du kan plukke i! Det er jo også alltid viktig å huske å sjekke hvert enkelt bilde du da velger å bruke for regler, og hvilke eventuelle restriksjoner som da følger med.
I tillegg til disse to så finnes det jo haugevis med andre nettsider som har gratisbilder, som for eksempel Picjumbo, Unsplash og Gratisography. Disse nettsidene har færre bilder enn det et Google søk skulle finne frem, men det kan ofte være noen skjulte perler der.

Når du har funnet bildene

Ved å bruke en av de nevnte metodene vil du garantert finne bra bilder til nettsiden din. I begynnelsen kan dette virke som en tungvint fremgangsmåte, men etter et par runder kommer man fort inn i det. Så lenge du husker å følge reglene som fulgte med bildet, og krediterer opphavet riktig, er alt være både lovlig og gratis.
Det kan være fristende å heller bare låne bilder helt vilkårlig fra en annen nettside, og bli fort ferdig med det, men dette er en dårlig idè! Det strider faktisk mot norsk lov å tjuvlåne bilder på denne måten. I verste fall så kan det føre til erstatningskrav, juridiske problemer og uthenging i media. Da er det mye bedre å heller bruke litt ekstra tid på å finne bildene du har lyst til å bruke – helt gratis.