Lag hjemmeside enkelt med WordPress

Skal du lage din egen hjemmeside nå til dags, blir det nesten ikke enklere enn om du lager det gjennom gratistjenesten WordPress. «Så enkelt at sjøl de voksne kan klare det,» som skolekidsa sier…

Det «eneste» vanskelige med WordPress er å bestemme seg for å bruke enten wordpress.com eller wordpress.org. Begge utgavene har sine fordeler og ulemper. Heldigvis kan du ombestemme deg underveis og flytte nettsiden din fra den ene til den andre.

Verdens mest brukte

WordPress regnes med rette for å være det enkleste verktøyet for oss vanlige folk til å lage våre egne nettsider. Over 60 millioner nettsider var i 2016 laget med wordpress, og tjenesten var benyttet til å lage 25% av verdens 10 millioner mest populære hjemmesider.
Tusenvis av brukere sitter daglig og forbedrer og videreutvikler WordPress. Selv den enkleste utgaven av din egen nettside; gjennom wordpress.com, kan integreres og kobles opp mot sosiale medier som facebook, twitter osv.

WordPress.com – enkelt, men begrenset

Du begynner med å gå til nettsiden wordpress.com. Der registrerer du deg raskt og enkelt som ny bruker. Etterpå kan du være oppe og gå med din egen blogg eller hjemmeside i løpet av sekunder!
Alt foregår i nettleseren din. Du slipper å laste ned og installere noen nye, kompliserte programmer for å lage hjemmesiden din. Du trenger ikke registrere og betale for noe eget domenenavn heller; nettsiden din får en naturlig plass under paraplyen wordpress.com sammen med millioner av andre hjemmesider.
Her ligger også begrensingene. Du får ikke en unik nettadresse som f.ekswww.unik-adresse.no eller unikt-navn.com. I stedet blir det en nettadresse alà «dinoverskrift».wordpress.com
I tillegg har wordpress.com begrenset utvalg temaer, funksjoner og utvidelser (plugins). Dette behøver ikke være noe problem for deg om du uansett bare er ute etter å lage en enkel blogg, fotoalbum eller mimreside på nettet. Vi snakker tross alt uansett om hundrevis av ulike, flotte temaer du kan bygge nettsiden din oppå! Skulle du likevel ønske mange flere muligheter, velger du simpelthen wordpress.org i stedet for -.com.

WordPress.org – flere muligheter, mer komplisert

Mange begynner gjerne med å lage seg en egen blogg eller annen form for hjemmeside kjapt og enkelt på nettet gjennom wordpress.com. Etter en tid føles kanskje tiden moden for noe mer avansert. Du ser gjerne for deg flere brukerfunksjoner inne på nettsiden din for leserne dine. Da er det på tide å vurdere wordpress.org fremfor .COM-varianten av samme tjenesten.
Her er det ikke nok å registrere seg og i full fart opprette hele siden din online inne på wordpress.com-nettsiden. Nå må du laste ned et lite program, ikke mer enn skarve 20 MB i skrivende stund, og bruke dette fra datamaskinen din eller en server du leier domenenavn av. Det høres komplisert ut, men trenger ikke være det. Straks du lærer deg de enkle funksjonene, åpner det seg en ny verden av mange muligheter!
Du slipper å registrere deg med brukernavn og passord hos WordPress, fordi med .org-versjonen er du din egen byggherre av nettsiden din. I stedet for hundrevis av ulike temaer eller templater å velge mellom som utgangspunkt for siden din, har du her over 50.000 plugins og funksjoner for å tilpasse hjemmesiden din til nøyaktig slik du ønsker den skal være!

Ditt-eget-domenenavn.com

Ved å bruke de mange ekstra funksjonene til wordpress.org kan du ikke lengre legge nettsiden din under wordpress.com-hierarkiet. Nå må du i stedet bestemme deg for din egen nettadresse, for eksempel www.kultnavn.no, og registrere dette selv og betale leie til et web-hotell for å hoste eller være vert for din nye hjemmeside.
Det finnes ganske mange tilbydere av alle disse tjenestene, både norske og utenlandske firmaer, så du trenger ikke bekymre deg for å gjøre jobben selv. Alt du trenger er et betalingskort med et par hundre kroner disponibelt, så er du i gang! Kun din egen fantasi begrenser hva du gjør ut av nettsiden din…